Huurders met een luchtje

10 minuten reading time

Jaap, gepokt en gemazeld in de wereld van het vastgoed, reed tevreden naar huis. Binnen 1 week had hij twee lucratieve huurovereenkomsten voor twee verschillende panden afgesloten. Beide panden – een loods en een bedrijfsruimte – die hij aanhield in zijn pensioen B.V. hadden een half jaar leeg gestaan en niets opgebracht.

Deze week had hij echter goede zaken gedaan. De loods had hij verhuurd aan Smelly Business, een onderneming die zich bezig hield met de opslag, import en export van kruiden. De bedrijfsruimte was verhuurd aan Trashy Trading, dat handelde in afvalstoffen. Beide huurders hadden langdurige huurcontracten getekend en betaalden een forse huurprijs. Jaap droomde al van vervroegd pensioen.

De eerste twee jaren verliepen probleemloos. De huurpenningen werden door beide huurders keurig op tijd voldaan en Jaap had er geen omkijken naar. Letterlijk. Jaap kwam nooit bij de huurders over de vloer.

Toen de huurpenningen aan het begin van het derde jaar echter niet voldaan werden en de telefoon in beide panden niet meer werd opgenomen, besloot Jaap dat het tijd werd om zijn neus toch maar eens te laten zien. Gewapend met een reservesleutel opende hij de deur van beide verlaten panden en trof hij daar tot zijn stomme verbazing twee complete hennepkwekerijen aan. Het interieur van de panden was zonder zijn toestemming ingrijpend gewijzigd en zwaar beschadigd. Een telefoontje en tien minuten later was de politie ook aanwezig, gevolgd door Essent, de energieleverancier. Deze laatste constateerde samen met de politie dat er op grote schaal illegaal stroom was afgetapt.

Beide huurders waren inmiddels met de noorderzon vertrokken en Jaap bleef zitten met twee beschadigde panden waarvoor hij ook nog eens geen huur meer ontving. Maar daarbij bleef het helaas niet voor Jaap. Enkele maanden later ploften er tot overmaat van ramp ook nog een brief en een tweetal forse facturen van Essent op zijn deurmat. Aan de hand van de aangetroffen plantages had Essent een schatting gemaakt van de illegaal afgetapte stroom. Of Jaap even

€ 160.000,- voor illegaal afgetapte stroom wilde betalen.

Welnu, daar was Jaap helemaal niet toe bereid. Zijn huurders – en niet hij – hadden hennep gekweekt en illegaal stroom afgetapt en daar kon hij toch niets aan doen? Bovendien had Essent zelf een contract voor de afname van elektriciteit met Smelly Business gesloten. Essent moest Smelly Business dus maar aanspreken.

Essent hield echter voet bij stuk en legde beide zaken voor aan de rechter. Met het standpunt van Jaap werd korte metten gemaakt. Hij moest het bedrag van € 60.000,- dat Trashy Trading had afgetapt aan Essent betalen omdat het contract op zijn naam stond en hij niet of onvoldoende op het illegale gebruik had toegezien. Het bedrag van € 100.000,- dat Smelly Business illegaal had afgetapt moest hij eveneens voldoen. Weliswaar stond dit contract niet op zijn naam, maar hij had als verhuurder niet voorkomen dat er illegaal stroom werd afgetapt en had niet gecontroleerd op illegaal aftappen. Volgens de rechter kwamen om die reden de gedragingen van de hennep kwekende huurder voor rekening van verhuurder Jaap.

Jaap besloot zich bij de uitspraken neer te leggen en constateerde bitter dat hij door beide huurders vreselijk bij de neus genomen was. Op advies van zijn advocaat nam hij zich heilig voor om in de toekomst zijn neus wel regelmatig aan huurders te laten zien en – belangrijker nog – zijn neus wel in andermans zaken te steken. Een goed advies dat alle verhuurders ter harte zouden moeten nemen.